statistiche di accesso

TRADYCYJNY 25-letni DOP

Tradycyjny ocet balsamiczny 25-letni z Modeny DOP.
Tradycyjny ocet balsamiczny z historią. Powstały w Modenie, skąd pochodzą winoroślą z których jest produkowany. Posiada certyfikat DOP, co oznacza, iż jego nazwa pochodzenia jest chroniona.
Eksplodujące, bogactwo smaków, które na długo pozostaje na podniebieniu, zapraszając nas do ekspansji nowych nieznanych smaków, które bez wątpienia zachwycą największych koneserów.

Zastosowanie

Jest bardzo uniwersalną przyprawą co czyni go świetnym dodatkiem do warzyw: surowych, gotowanych w wodzie jak i na parze oraz grillowanych. Świetnie sprawdzi się także do potraw mięsnych lub rybnych niezależnie od sposobu obróbki termicznej.

Gęstość

> 1,33

Składniki

Moszcz winogronowy 100%

Nie zawiera

konserwantów , zagęszczaczy, glutenu

Kwasowość

4,5%

Temp. przechowywania

0° - 30° C

Ważność

10 lat

Dostępny w poj.:

100 ml.

Zawartość

ocet balsamiczny 25-letni z Modeny+pudełko+książeczka o produkcji oraz historii

Atrakcyjność sensoryczna

Wygląd

Brązowy ale pełny ciepłego światła.

Zapach

Charakterystyczny, intensywny.

Smak

Tradycyjny i niezrównany, słodycz i kwasowość w idealnej proporcji .

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna

323 Kcal – 1372 kJ

Tłuszcze

0 g

W tym nasycone

0 g

Węglowodany

83 g

W tym cukry

83 g

Białko

0 g

Proces powstawania rozpoczyna się poprzez rozcieranie winogron oraz gotowanie ich na wolnym ogniu. W pierwszej fazie fermentacji muszą być filtrowane oraz przeniesione do kadzi, zanim cukier przekształci się w alkohol. Następnie tam kontynuuje się jego powolne gotowanie na małym ogniu do uzyskania pożądanego poziomu skoncentrowania. W następnej fazie uzyskany moszcz przekładany jest do wysokiej jakości ochłodzonych beczek drewnianych w kolejności: dębowe, orzechowe, wiśniowe, jesionowe oraz morwowe,  gdzie poprzez utlenianie transformuje się w ocet przez co beczki mają coraz mniejszą obojętność. Spędza w nich większość czasu w osamotnieniu, będąc raz na jakiś czas kontrolowany przez eksperta.  Przez wiele lat mikrobiotyki oraz enzymy łączą się wydobywając z niego to co najlepsze, osiągając wyjątkowy balans smakowy i zapachowy .

Wyróżnienie

Certyfikat DOP - chroniona nazwa pochodzenia.